Oldalmenü
Szavazás
Melyik a kedvenc autó gyártód?
Amerika
Európa
Japán
Korea
KGST

 

Meghalt a Trabant agya
 

Kilencvenegy éves korában elhunyt Werner Lang, az egykori Kelet-Németországban gyártott legismertebb Trabant-típus, a 601-es konstruktőre.

http://i2.pinger.pl/pgr463/878b17060024049251d03a99

Werner Langot hétfőn érte a halál zwickaui otthonában - írták kedden helyi lapok a mérnök családjára hivatkozva. Médiaértesülések szerint szívproblémái voltak.
 

"A szombati Trabi-találkozón még együtt emlékeztünk a régi szép időkre" - mondta Werner Reichelt, a konstruktőr közeli barátja.

Lang 1922-ben született a szászországi Bermsgrünben (ma Schwarzenberg része). A második világháború idején ellenálló volt. A háború után folytatta megszakadt gép- és autóipari tanulmányait Zwickauban és Chemnitzben, majd a drezdai műszaki egyetemen szerzett diplomát. 1949-ben a Horch cégnél kezdett el dolgozni, amely 1958-ban egyesült az Audival, és létrejött a Sachsenring Automobilwerke Zwickau vállalat.

Lang lett az új vállalat főkonstruktőre, az ő feladatkörébe tartozott a Trabantok gyártása, és ő bábáskodott a Trabant 601-es, a legnépszerűbb Trabant-széria gyártásánál is.

A kis fogyasztású, kéthengeres, műanyag karosszériás népautó prototípusa 1954-ben készült el. Nevét - Trabant: a német szó jelentése mesterséges hold - az űrbe felbocsátott első szovjet műhold tiszteletére kapta, és a gyártása 1957-ben kezdődött el a zwickaui gyárban. A 601-es típusból több mint 2,8 millió darab készült el 1964 és 1990 között.

Forrás: www.origo.hu

Diavetítő

Kapcsolat:         

   Webcím:            www.keletiblokk.mlap.hu
Szerkesztő:      Dezső József (Jocivan)
Email.:                dezsojoci@freemail.hu