Oldalmenü
Szavazás
Melyik a kedvenc autó gyártód?
Amerika
Európa
Japán
Korea
KGST

SzMZ

Sokáig azt hittük, hogy a Zaporozsec a szovjet autóipar rút kiskacsája. A cím jogos birtokosának bemutatása után egyértelmű a tévedés.

Fotó: Papp Zoltán (Veterán Autó és Motor)

A Velorexnél kényelmesebb az SZMZ. A tetőmozgatáshoz két egészséges ember kell
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)Szegény SZMZ halmozottan hátrányos veterán  - először is a gyártási darabszám nem túl jelentős, a túlélő állomány csekély, a márkanevet még Oroszországban sem ismerik nagyon, és a ritkaságot nem tükrözi a piaci érték. Ugyan kinek kellene egy olyan kocsi, amelyhez képest még a Zaporozsec is tágas, csendes, elegáns limuzin? Ehhez még hozzájön az információ szinte teljes hiánya; a szovjet gépekre egyébként sem jellemző a dokumentáltság, de amit e márka kutatásakor tapasztalunk, az mindent alulmúl.

Vegyük először is a nevet, ami nagy valószínűség szerint a Szerpuhovszkij Motozavod rövidítése, de találtam olyan orosz forrást, amely szerint Szerpuhovszkoj Motocikletnij Zavod név áll a három betű mögött. Kinek higgyünk? Annyi bizonyos, hogy a járműveket a moszkvai kerülethez tartozó, a fővárostól mintegy száz kilométerre délre lévő Szerpuhov városban gyártották. A második világháború után számottevő igény mutatkozott rokkantkocsikra, az első típust 1952-ben vették gyártásba. Az SZ-1-L jelű háromkerekű az M-1-A motorkerékpár kétütemű, 125 cm3-es egyhengeresét kapta. Az erőforrás háromfokozatú váltó közvetítésével 30 km/óra sebességre tudta gyorsítani a vászontetős törpeautót. Az ötvenes évek közepén az ős-SZMZ-t a már 350 cm3-es motorral szerelt, de még mindig három keréken guruló SZ-3-L váltotta. E típus csak rövid ideig szerepelt a kínálatban, 1958-ban kihozták a biztonságosabb négykerekű változatot, az SZ-3-A-t. 1959-ben rövid időre az egy lábbal vezethető SZ-3-B modell is megjelent a piacon.

Forrás: www.origo.hu

Diavetítő

Kapcsolat:         

   Webcím:            www.keletiblokk.mlap.hu
Szerkesztő:      Dezső József (Jocivan)
Email.:                dezsojoci@freemail.hu