Oldalmenü
Szavazás
Melyik a kedvenc autó gyártód?
Amerika
Európa
Japán
Korea
KGST
Fortschritt E-280 magajáró silózógép
                                                                                    

  A gép különböző adapterekkel (rendfelszedő, zöldtakarmány kaszáló, kukorica kaszáló) alkalmas zöldtakarmányok és szalma silózásos betakarítására. A felszedett vagy levágott terményt a dob felapítja, majd egy csövön keresztül a pótkocsiba juttatja. A dobot 5 és 90 mm között öt különböző szecskahosszra lehet beállítani. Kívánságra a dobot 12 késsel is szerelték, így a szecskát még rövidebbre lehetett vágni. A mozgatható szerkezetei egységek vezérlése a vezetőfülkéből történik, hidraulikus úton. A gép erőforrása 150 lóerős dízelmotor, a kipufogóberendezés szikramentes. A hajtóművet variátor szabályozza folyamatosan minden sebességváltáskor. A fékberendezés és a kormánymű hidraulikus. A gép mellékszerelvényei: pótkocsicsatlakozó, pótkocsi fékberendezés, rendszétvágó, rendlenyomó, ikerkerekek, duplakéses kaszáló, vezetőfülke, védőtető. 
 
 
                         Fortschritt E-281 magajáró silózógép
                                                                                     

  Az E-281 magajáró szecskázógép különböző szálas- és tömegtakarmányok szecskázásos betakarítására alkalmas. A különféle takarmánynövények egy- és kétmenetes betakarításához a következő adapterekkel szerelhető fel: E-296 szántóföldi vágóasztal, E-294 rendfelszedő adapter, E-295 asztalos silókukorica-vágószerkezet, SKA-24 4 soros silókukorica betakarító adapter. Az alapgép hátsókerék kormányzású, mellső kerék meghajtású, melynek felső függesztőszerkezetéhez csatlakoztathatók a különböző rendfelszedő és vágószerkezetek. A járószerkezet hajtása egy 4 fokozatú sebességváltóművöm és variátoros közlőművön keresztül történik. A szecskázóberendezés önkidobós, egy álló és egy 8 vagy 12 egyenes, az álló késsel állandó szöget bezáró, mozgó késsel felszerelt. A felaprított takarmányt a hidraulikusan mozgatható hajlított kifúvócső továbbítja a gép mellet haladó járműre  vagy utánkapcsolt pótkocsira.
 
 
                         Fortschritt E-282 magajáró silózógép

                                                                                

  Az E-282 magajáró silózógépet 1988-ban fejlesztették ki, melyből 8-9 darab prototípus készült. Ezek közül egyet 1990-ben hazánkban is bemutattak. A gép különböző szálas- és tömegtakarmányok szecskázásos betakarítására alkalmas. A géphez gyárilag 3 féle betakarító adapter készült: szántóföldi vágóasztal, rendfelszedő adapter és asztalos kukoricabetakarító adapter. A gép erőforrása egy hathengeres, turbófeltöltéses dízelmotor, melynek teljesítménye 180 kW, turbó nélkül 146 kW. A névleges fordulatszám 2000 illetve 1800 fordulat/perc. A gép munkasebessége maximum 10 km/h, legnagyobb közúti sebessége 25 km/h. Az E-524 kombájnról jól ismert francia gyártmányú vezetőfülke jó munkakörülményeket és kilátást biztosít a gépkezelőnek. A kerekek meghajtása hidrosztatikus. A gépet sajnos sorozatban sohasem gyártották.
 
 
                         Fortschritt E-290 magajáró silózógép

                                                                              

  Az E-290 magajáró szecskázógép különböző adapterekkel felszerelve szálas és tömegtakarmányok egy- és kétmenetes betakarítására alkalmazható. A gép a következő adapterekkel szerelhető fel: E-293 szántóföldi vágóasztal, E-292 rendfelszedő adapter, E-297 asztalos silókukorica-betakarító adapter, SKA-06 soros adapter, FKA-604 kukoricacsőtörő adapter. Az alapgép kéttengelyes, hátsókerékhajtású (hidrosztatikus), mellsőkerék kormányzású, erőforrása egy 8 hengeres V motor. A kormányberendezés szervo rendszerű. A behordószerkezet két behúzó- és két adagolóhengerből áll. A szecskázódob nyolckéses, helikális kialakítású, egy ellenkéssel. A dob és a dobóventillátor között vízszintes tengelyű csiga szállítja az anyagot. A ventillátor által felgyorsított szecska a kifúvócsövön keresztül jut a szállítójárműre. A szecskázóberendezés fölé, középre telepített vezetőfülkében van a kezelőülés és a vezérlőelemek.
 
 
                         Fortschritt E-294 rendfelszedő adapter

                                                                               

  Az E-294 rendfelszedővel az E-280 és E-281 szecskázó rendenlevő különböző szálastakarmányok és gabonaszalma, valamint kukoricaszár betakarítására alkalmazható. Maximálisan 2,0 m szélességű és 0,8 m vastagságú rend felszedésére alkalmas. Az alapgép mellső részére függesztett adapter a talajfelszínt állítható magasságú csúszótalpakon követi. A takarmányrendet a vezérelt ujjas rendfelszedő dob emeli fel, és továbbítja az összehordó csigára. A jobb- és balmenetes csiga a középre szállított takarmányt az átadó nyíláson keresztül a szecskázó berendezés behordó szerkezetére juttatja. Az adapter hajtását kardántengelyen keresztül kapja. Homlokkerekes hajtómű közbeiktatásával ékszíjon keresztül van meghajtva a rendfelszedő dob, valamint a biztonsági kapcsoló és lánchajtás közbeiktatásával az összehordó csiga. Az adapter okozta talajnyomás csökkentésére az alapgépen tehermentesítő rugók találhatók.
 
 
        Fortschritt E-295 asztalos silókukorica-betakarító adapter

                                                                                 

  Az adapter az E-280 és E-281 magajáró szecskázókra szerelve üzemeltethető. Az adapter silókukorica és más magas növésű zöldtakarmányok betakarítására alkalmas. Az adapter a magajáró szecskázó mellső függesztőkeretéhez csatlakoztatható. Hajtását az alapgépről kardántengellyel nyeri. A gép előrehaladása közben a terményt alternálómozgású kaszaszerkezet vágja le. Az álló növényeket az állítható magasságú merevlapátozású motolla a vágószerkezethez tereli, illetve levágás után a vágóasztalra dönti. A levágott terményt a vágóasztal fenéklapján mozgó léces felhordólánc a terményösszehordó csigához szállítja, amely azt középre tereli és a behordószerkezethez továbbítja. A kuszált, dőlt termények elvágására az adapter baloldali sorválasztójába beépített kaszaszerkezet szolgál. A hosszú növényeket a csiga fölött elhelyezett kaszaszerkezet vágja ketté.
 
 
                        Fortschritt E-296 szántóföldi vágóasztal

                                                                                 

  Az E-296 szántóföldi vágóasztallal felszerelt E-280 és E-281 szecskázógép lábon álló szálastakarmányok egymenetes betakarítására alkalmas. Maximálisan 1,5 méter szálhosszúságú takarmányt az adapter vezérelt motollája az osztott kivitelű alternáló kaszaszerkezethez tereli. A levágott takarmány a gyűjtőcsigára kerül, amely azt középre összehordva, az átadó nyíláson keresztül a szecskázó behordó szerkezetére továbbítja. Az alapgép elejére függesztett vágószerkezet állítható magasságú, csúszótalpakon követi a talajfelszínt. Meghajtása az alapgépről kardántengely közbeiktatásával történik. A jobb és bal oldali billenőcsapágyas kaszahajtás és a motolla hajtását ékszíjas áttételeken kapja. A gyűjtőcsiga nyomatékhatároló kapcsoló közbeiktatásával, lánccal van meghajtva. Az E-296 vágóasztallal felszerelt E-281 szecskázógép üzemóránként 12,8-13,2 t/h teljesítményt ér el.
 
 
        Fortschritt E-299 asztalos silókukorica-betakarító adapter

                                                                                  

  Az adapter az E-281, E-281 C, E-281 D és E-281 E magajáró szecskázóra szerelve üzemeltethető. Az adapter silókukorica és más magas növésű zöldtakarmányok betakarítására alkalmas. Az adapter a magajáró szecskázó mellső függesztőkeretéhez csatlakoztatható. Hajtását az alapgépről kardántengellyel nyeri. A gép előrehaladása közben a terményt alternálómozgású kaszaszerkezet vágja le. Az álló növényeket az állítható magasságú merevlapátozású motolla a vágószerkezethez tereli, illetve levágás után a vágóasztalra dönti. A levágott terményt a vágóasztal fenéklapján mozgó léces felhordólánc a terményösszehordó csigához szállítja, amely azt középre tereli és a behordószerkezethez továbbítja. A kuszált, dőlt termények elvágására az adapter baloldali sorválasztójába beépített kaszaszerkezet szolgál. A hosszú növényeket a csiga fölött elhelyezett kaszaszerkezet vágja ketté.
 
 
                               SKA-24 soros silókukorica adapter

                                                                                 

  A soros kialakítású silókukorica-betakarító adapter az E-280, E-280 B és E-281 típusú magajáró szecskázókra szerelhető. A 4 soros adapter 70 és 76 cm sortávolságra vetett silókukorica betakarítására alkalmazható. Az adapter az önjáró szecskázó mellső függesztő szerkezetére, a behordó szerkezet elé szerelhető. Az adapter hajtását az alapgépről kardántengellyel kapja. A gép előrehaladása közben az adapter soronként párosával elhelyezett csillag alakú kései a kukoricanövényt levágják. A levágott terményt füles behordó láncok továbbítják a behúzószerkezethez, amelyen keresztül a szecskázódobba kerül.  A felaprított termény a szecskázódobból a dobóventillátorra kerül, ahonnan a kifúvócsatornán keresztül a szállítójárműre jut. A vágószerkezetek között soronként elhelyezett terelőorrok segítik a dőlt szárakat a vágószerkezethez. Az adagolónyílás felett állítható szárterelőkeret található. 
 
 
                               SKA-94 soros silókukorica adapter

                                                                                 

  A soros kialakítású silókukorica-betakarító adapter az E-281, E-281 C, E-281 D és E-281 E típusú önjáró szecskázókra szerelve üzemeltethető. A 4 soros adapter 70 és 76 cm sortávolságú silókukorica szecskázva betakarítására, az E-281 C és E-281 E szecskázókra szerelve pedig teljes kukoricanövény szecskázva és zúzva betakarítására is alkalmazható. Az adapter az önjáró szecskázó mellső függesztő szerkezetére a behordó szerkezet elé szerelhető. Az adapter hajtását az alapgépről kardántengellyel kapja. A gép előrehaladása közben az adapter soronként párosával elhelyezett csillag alakú kései a kukoricanövényt levágják. A levágott terményt füles behordó láncok továbbítják a behúzó hengerekhez. Az adagolószerkezet a behúzóhenger-párból, az anyagtovábbító hengerekből és a fölöttük elhelyezett előtömörítő hengerből, valamint a tömörítőhenger-párból áll. Az adapter gyártása 1980-tól 1990-ig tartott.
 
 
         ORKÁN-79 lengőkéses kukoricaszár betakarító adapter

                                                                                 

  Az ORKÁN-79 adapterrel felszerelt E-280 és E-281 járvaszecskázók a kukorica-csőtörő adapterrel ellátott arató-cséplő gép után visszamaradó kukoricaszár betakarítására alkalmasak. Az adapter vágószerkezete lengőkéses rendszerű. A négy sorban soronként 10, vagy 11 darab kés helyezkedik el. Az egyes sorok kései váltakozva jobbos, illetve balos állásúak. A hajlított kések mindkét oldala élezett, így az egyik vágóélkopásakor a kések átfordíthatók. A kések a csőtengelyre hegesztett fülekre csapokkal vannak felerősítve. A lengőkéses vágószerkezet által levágott és előaprított terményt a középrehordó csiga továbbítja a járvaszecskázó behordószerkezetéhez. A tarlómagasság beállítására az adapteren állítható csúszótalpak találhatók. Az adapter hajtását a járvaszecskázó erőleadó tengelyéről kardántengelyen, majd lánchajtáson keresztül kapja.
 
 
                              KSzK-100 magajáró silózógép
                                                                                                                           

  A szecskázógép különböző adapterekkel felszerelve szálas és tömegtakarmányok szecskázva történő betakarítására használható. A betakarításhoz a következő adapterekkel szerelhető fel: szántóföldi vágóasztal (KSzK-100 I.), rendfelszedő adapter (KSzK-100 II.), asztalos silókukorica-vágószerkezet (KSzK-100 III.) és SKA-54 4-soros silókukorica-betakarító adapter. A különböző adapterek a hátsókerék hajtású, mellsőkerék kormányzású gép elejére kapcsolhatók fel. Az alapgép mögé pótkocsi csatlakoztatható.  A hátsó kerekek meghajtását hidromotor végzi, háromfokozatú hajtóművön, differenciálművön és bolygóműves véglehajtáson keresztül. Az alapgép kétféle szecskázóberendezéssel rendelkezik, amelyek a behordó szerkezet mögé cserélhetően építhetők be. A gép vagy 12 késes önkidobó dobbal, vagy 6 késes ventillátorral épített szecskázó dobbal szerelhető fel.
 
 
                           KSzK-100 I. szántóföldi vágóasztal
                                                                                                                          

  A szántóföldi vágóasztallal felszerelt KSzK-100 szecskázógép lábon álló, maximálisan 150 cm magas szálhosszúságú szálastakarmányok egymenetes betakarítására. A takarmányt az adapter vezérelt motollája tereli az osztott kivitelű alternáló kaszaszerkezethez. A levágott takarmány a gyűjtőcsigára kerül, amely azt középre összehordva, az átadó nyíláson keresztül a szecskázó behordó szerkezetére továbbítja. Az alapgép elejére függesztett vágószerkezet állítható magasságú, csúszótalpakon követi a talajfelszínt. Meghajtása az alapgépről kardántengely közbeiktatásával történik. A jobb és bal oldali billenőcsapágyas kaszahajtás és a motolla hajtását ékszíjas áttételeken kapja. A gyűjtőcsiga nyomatékhatároló kapcsoló közbeiktatásával, lánccal van meghajtva.
 
 
                    KSzK-100 III. asztalos silókukorica adapter
                                                                                                                     

  Az adapter a KSzK-100 magajáró szecskázóra szerelve üzemeltethető. Az adapter silókukorica és más magas növésű zöldtakarmányok betakarítására alkalmas. Az adapter a magajáró szecskázó mellső függesztőkeretéhez csatlakoztatható. Hajtását az alapgépről kardántengellyel nyeri. A gép előrehaladása közben a terményt alternálómozgású kaszaszerkezet vágja le. Az álló növényeket az állítható magasságú merevlapátozású motolla a vágószerkezethez tereli, illetve levágás után a vágóasztalra dönti. A levágott terményt a vágóasztal fenéklapján mozgó léces felhordólánc a terményösszehordó csigához szállítja, amely azt középre tereli és a behordószerkezethez továbbítja. A kuszált, dőlt termények elvágására az adapter baloldali sorválasztójába beépített kaszaszerkezet szolgál. A hosszú növényeket a csiga fölött elhelyezett kaszaszerkezet vágja ketté. 
 
 
                               SKA-54 soros silókukorica adapter
                                                                                          

  A soros kialakítású silókukorica-betakarító adapter a KSzK-100 magajáró szecskázóra szerelhető. A 4 soros adapter 70 és 76 cm sortávolságra vetett silókukorica betakarítására alkalmazható. Az adapter az önjáró szecskázó mellső függesztő szerkezetére, a behordó szerkezet elé szerelhető. Az adapter hajtását az alapgépről kardántengellyel kapja. A gép előrehaladása közben az adapter soronként párosával elhelyezett csillag alakú kései a kukoricanövényt levágják. A levágott terményt füles behordó láncok továbbítják a behúzószerkezethez, amelyen keresztül a szecskázódobba kerül.  A felaprított termény a szecskázódobból a dobóventillátorra kerül, ahonnan a kifúvócsatornán keresztül a szállítójárműre jut. A vágószerkezetek között soronként elhelyezett terelőorrok segítik a dőlt szárakat a vágószerkezethez. Az adagolónyílás felett állítható szárterelőkeret található.
 
 
                  Hesston 7600 és 7650 magajáró szecskázógépek
                                                                                              

  A gép különböző adapterek segítségével szálastakarmányok egy- és kétmenetes, továbbá silókukorica betakarítására használható. Az adapterek a géphez gyorskapcsoló segítségével csatlakoztathatók. A termény felaprítása, szecskázása  a hatkéses szecskázódobbal és az utóaprító rostákkal végezhető. A felaprított anyag hidromotorral forgatható kifúvócsövön keresztül a gép mögé kapcsolt, vagy amellett haladó szállítójárműre továbbítható. Az elméleti szecskaméret a behordó-tömörítő hengerek fordulatszámát változtató lánckerék cseréjével 5 fokozatban állítható. A szecska mérete 7 db különböző méretű négyzetrácsos és 1-1 db pálcás, illetve Haylage aprítórosták beszerelésével tovább javítható. A gép hajtása hidrosztatikus, a dobóventillátor és a szecskázódob meghajtása pedig a motor főtengelyéről mechanikusan történik. 
 
 
                             Hesston-3 soros silókukorica adapter

                                                                               

  A 3 soros adapter a HESSTON-7600 és 7650 típusú magajáró szecskázókra szerelve üzemeltethetõ. Az adapter 70 és 76 cm sortávolságú silókukorica és teljes kukoricanövény szecskázva- és zúzvabetakarításánál alkalmazható. Az adapter a magajáró szecskázó mellső függesztőszerkezetére az adagolószerkezet elé szerelhető. Az adapter hajtását az alapgépről közlőműveken keresztül nyeri. A gép előrehaladása közben az adapter a kukoricanövényeket levágja és a szecskázógép adagolószerkezetéhez továbbítja. A kukoricaszárakat alternáló mozgású kaszaszerkezet vágja le. A levágott növényeket a soronként párosával elhelyezett füles terményfelhordó láncok fogják meg, és továbbítják az adagolószerkezethez. Az adagolónyílás fölött elhelyezett szárterelő keret az adagolószerkezet előtt a kukoricaszárakat előre dönti, hogy a szár az aktív behúzás érdekében mindig megfelelõ szögben kerüljön az adagolóhengerekhez.
 
 
                               SKA-74 soros silókukorica adapter
                                                                                          

  A soros kialakítású silókukorica-betakarító adapter a Hesston 7600 és 7650 típusú magajáró szecskázókra szerelhető. A 4 soros adapter 70 és 76 cm sortávolságra vetett silókukorica betakarítására alkalmazható. Az adapter az önjáró szecskázó mellső függesztő szerkezetére, a behordó szerkezet elé szerelhető. Az adapter hajtását az alapgépről kardántengellyel kapja. A gép előrehaladása közben az adapter soronként párosával elhelyezett csillag alakú kései a kukoricanövényt levágják. A levágott terményt füles behordó láncok továbbítják a behúzószerkezethez, amelyen keresztül a szecskázódobba kerül.  A felaprított termény a szecskázódobból a dobóventillátorra kerül, ahonnan a kifúvócsatornán keresztül a szállítójárműre jut. A vágószerkezetek között soronként elhelyezett terelőorrok segítik a dőlt szárakat a vágószerkezethez. Az adapter vizsgálatát 1978-ban a Békéscsabai Állami Gazdaságban végezték
 
 
                    SMA-74 soros kukoricaszár betakarító adapter

                                                                                

  Az SMA-74 négysoros adapter a Hesston 7600 és 7650 szecskázók mellső függesztő berendezésére csatlakoztatható, meghajtását az alapgépről lánchajtáson keresztül kapja. Rendeltetése kukoricaszár-maradvány betakarítása a szembetakarítást végző gépek után. A kukoricaszárat az adapteren soronként párosával elhelyezett csillag alakú forgó kések vágják le, amelyet kettős fülesláncok továbbítanak az összehordó csigára. A vágószerkezetek között soronként elhelyezett terelőorrok segítik a dőlt szárakat a vágószerkezethez. A csiga az átadó nyíláshoz szállítja a kukoricaszárat és a szecskázó adagolóberendezésére továbbítja. A szecskázóberendezésbe adagolt kukoricaszárat a dob kései felaprítják és a dobóventillátorra továbbítják. A felgyorsított szecska a kifúvócsövön keresztűl a szállítójárműre kerül.
 
 
                               FKA-406 M kukoricacsőtörő adapter

                                                                              

  Az FKA-406 M kukoricacsőtörő adapter a Hesston 7650 magajáró szecskázóra szerelve csöves kukorica zúzva betakarítására használható. Az adapter törőszerkezete védőléces, a lécek közötti távolság a kukorica érési állapotától, a szár és a cső vastagságától függően szabályozható. Az dapter 70 és 76 cm sortávolságra vetett kukorica betakarítására egyaránt használható. A gép előrehaladása közben a párosával elhelyezett törőhengerek a kukoricaszárat áthúzzák, miközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a füles szállítóláncok a terményösszehordó csigához, az pedig az adagolónyíláson át a szecskázó adagolóhengereihez továbbítja azokat. Az adagolószerkezettől a kukorica a szecskázódobba kerül, amely azt felíprítja és a zúzókosár segítségével megzúzza, majd a zúzalékot a ventillátor a kifúvócsatornán át a szállítójárműre fújja.
 
 
                          SPS-35 magajáró szecskázógép
                                                                                      

  Az SPS-35 magajáró szecskázógép különböző adapterekkel felszerelve szálas és tömegtakarmányok egy- és kétmenetes betakarítására alkalmazható. A betakarításra keülő növénynek megfelelően az alapgépre a következő adapterek szerelhetők fel: AZU-104 szántóföldi vágóasztal, Z-332 rendfelszedő adapter, ZKN-3,4 asztalos silókukorica adapter, SKA-04 soros silókukorica adapter, SMA-04 soros szármaradvány-betakarító adapter, FKA-503 M soros csőtörő adapter. A gépe erőforrása egy 170 kW teljesítményű Skoda motor, melyet a vezetőfülke mögött helyeztek el. A mellső kerekek meghajtása hidromotorról kétsebességű váltóművön és véglehajtáson keresztül történik. A motor a szecskázóberendezést mechanikusan, a többi szerkezeti részt hidrosztatikusan működteti. A szecskázódob gyárilag 12 késes, de a magyarországi igényekhez alkalmazkodva a gyártó 64 késes dobot is kifejlesztett.
 
 
                               SKA-04 soros silókukorica adapter

                                                                                 

  A soros kialakítású silókukorica-betakarító adapter az SPS-35 és a Z330 magajáró szecskázókra szerelhető. A 4 soros adapter 70 és 76 cm sortávolságra vetett silókukorica betakarítására alkalmazható. Az adapter az önjáró szecskázó mellső függesztő szerkezetére, a behordó szerkezet elé szerelhető. Az adapter hajtását az alapgépről kardántengellyel kapja. A gép előrehaladása közben az adapter soronként párosával elhelyezett csillag alakú kései a kukoricanövényt levágják. A levágott terményt füles behordó láncok továbbítják a behúzószerkezethez, amelyen keresztül a szecskázódobba kerül.  A felaprított termény a szecskázódobból a dobóventillátorra kerül, ahonnan a kifúvócsatornán keresztül a szállítójárműre jut. A vágószerkezetek között soronként elhelyezett terelőorrok segítik a dőlt szárakat a vágószerkezethez. Az adagolónyílás felett állítható szárterelőkeret található.
 
 
                    SMA-04 soros kukoricaszár betakarító adapter

                                                                               

  Az SMA-04 négysoros adapter az SPS-35 és a Z330 magajáró szecskázók mellső függesztő berendezésére csatlakoztatható, meghajtását az alapgépről lánchajtáson keresztül kapja. Rendeltetése kukoricaszár-maradvány betakarítása a szembetakarítást végző gépek után. A kukoricaszárat az adapteren soronként párosával elhelyezett csillag alakú forgó kések vágják le, amelyet kettős fülesláncok továbbítanak az összehordó csigára. A vágószerkezetek között soronként elhelyezett terelőorrok segítik a dőlt szárakat a vágószerkezethez. A csiga az átadó nyíláshoz szállítja a kukoricaszárat és a szecskázó adagolóberendezésére továbbítja. A szecskázóberendezésbe adagolt kukoricaszárat a dob kései felaprítják és a dobóventillátorra továbbítják. A felgyorsított szecska a kifúvócsövön keresztűl a szállítójárműre kerül.
 
 
Diavetítő

Kapcsolat:         

   Webcím:            www.keletiblokk.mlap.hu
Szerkesztő:      Dezső József (Jocivan)
Email.:                dezsojoci@freemail.hu