Oldalmenü
Szavazás
Melyik a kedvenc autó gyártód?
Amerika
Európa
Japán
Korea
KGST
Fortschritt E-512 arató-cséplő gép
                                                                               

  Az E-512 kombájn felépítése a hagyományos elveket követi. Az aratórész 420 és 570 cm munkaszélességgel készül. A terményt kaparóléces ferdefelhordó továbbítja a cséplődobhoz. A cséplőrész nyolc verőléces cséplődobból, kosárból és hatlapátos utóverőből áll. A dob hajtása mechanikus variátoron keresztül, ékszíjjal történik. A kosár 14 léccel készül. Kombinált finom és gyors állító-berendezés szolgál a cséplőrés pontos állítására. A dob előtt kőfogó vályú, a kosár első része alatt toklászoló található. A dob után nagy méretű utóverő továbbítja a szalmát a szalmarázó szerkezetre. A tisztítószerkezet kettős rostás kivitelű. A szalmarázó négy ládás, négy lépcsős. A gép erőforrása 105 lóerős, vízhűtéses, dízel motor. A magtartály űrtartalma 2,30 m3.
 
 
Fortschritt E514

  A Fortschritt E514 kombájn áteresztőképességet nézve a középkategóriájú kombájnok közé tartozott, erőforrása 115 lóerős IFA dízelmotor. Vágóasztala 3,6; 4,2; 5,7 m széles lehet, melyek merev építésűek, keresztirányban talajkopírozós jellegűek.. A motolla függőleges és vízszintes helyzete hidraulikusa, fordulatszáma variátorral állítható.  A kaparóléces ferdefelhordó továbbítja a terményt a cséplődobhoz, előverő egység nincs. A cséplőrés állítása a vezetőfülkéből történik. A tisztítószerkezet kettős rostás szerkezetű, a felső rosta zsalus, az alsó cserélhető síkrosta. A tisztításhoz szükséges levegőt radiál lapátos ventillátor szolgáltatja. A kicsépelt és tisztított szemeket gyűjtőcsiga továbbítja a kaparólapos magfelhordóhoz. A magtartály a vezetőfülke mögött található, melynek ürítését hidraulikusan nyitható és behajtható ürítőcsiga végzi. A kombájn - igény szerint - kormányautomatikával és szemveszteségjelző berendezéssel is felszerelhető.

 
                             Fortschritt E-516 arató-cséplő gép

                                                                               

  Az E-516 jelű kombájn főbb szerkezeti egységei hagyományos építésűek, de a megnövelt áteresztőképességnek megfelelően növelt méretűek. A gépre kétféle vágóasztal szerelhető, 670 vagy 760 cm széles. A vágóasztalra ún. "robotkombájnos" berendezés szerelhető fel, mely a vezetőt a kormányzástól mentesíti. Cséplőszerkezete lényegében hagyományos, de méreteit tekintve abban tér el a megszokottól, hogy közvetlen a dob után, még az utóverő előtt egy sima henger található, melynek feladata a terményvisszahordás megakadályozása. A cséplőszerkezettől átvett szalmát nagyfelületű 5 ládás, 7 lépcsős szalmarázó tereli tovább. A belső ládák végén szemveszteség-érzékelő található. A rázóasztal felül zsalus rendszerű törekrosta, alul lyukas síkrosta. A tisztításhoz szükséges légáramot újszerű axiálventillátor szolgáltatja. 1987-ig 10000 darab Fortschritt E-516-os érkezett hazánkba. 
 
 
                             Fortschritt E-517 arató-cséplő gép

                                                                                  

  A gép robosztus felépítésű és minden aratási feltétel mellett nagy teljesítményt lehet vele elérni. A géphez - a nagy teljesítményhez igazodva - 5,7 és 6,7 m széles vágóasztalok csatlakoztathatóak, melyeken két szinten ingázó szintkiegyenlítő rendszer található. A motolla fordulatszáma és helyzete a vezetőfülkéből állítható. A learatott termény az 1625 mm széles ferdefelhordón keresztül jut a cséplődobhoz. A nagy átmérőjű cséplődob és a nagy billenőszögben elfordítható dobkosár minden feltétel mellett biztosítja a jó magkiválasztást és cséplést. A variátor meghajtás segítségével a dob fordulatszámát különféle terményekhez szabályozni lehet. A különlegesen érzékeny növények esetében a fordulatszámot még a redukáló meghajtás segítségével tovább lehet csökkenteni. A nagy felületű, stabilan beépített rázóládák a hét ejtőlépcsővel megbízhatóan rázzák ki  a szemeket a szalma közül.

 
                   Fortschritt E-523 és E-524 arató-cséplő gépek

                                                                              

  Az E-523 és E-524 kombájnok elsősorban közepes és nagy mezőgazdasági üzemek részére készültek. Alkalmasak gabonafélék, olaj- és hüvelyes növények, szemeskukorica és takarmánynövények betakarítására. A cséplést egy univerzális cséplőszerkezet végzi, amely a dobkosár 120 fokos átfogási szöge, a nagy cséplődobátmérő és egy vezetődobon történő előszortírozás révén kiváló magleválasztást biztosít. A gép menetmeghajtása kivánság szerint mechanikus vagy hidrosztatikus. A kombájnra 7 féle munkaszélességű vágóasztal szerelhető fel (3,6-7,2 m), valamint 4 és 5 soros kukoricaadapter. A motolla fordulatszáma elektronikusan állítható. A gép erőforrása egy hathengeres dízelmotor, mely előizzítóval és indítás-készenlét jelzővel ellátott. Az E-524-es kombájn az 1989. évi Brno-i kiállításon aranyérmet kapott, első példánya 1987-ban érkezett hazánkba, melyet az Öreglaki Állami Gazdaságban próbáltak ki. 

Forrás: www.mezogeparchivum.hu

Diavetítő

Kapcsolat:         

   Webcím:            www.keletiblokk.mlap.hu
Szerkesztő:      Dezső József (Jocivan)
Email.:                dezsojoci@freemail.hu