Oldalmenü
Szavazás
Melyik a kedvenc autó gyártód?
Amerika
Európa
Japán
Korea
KGST

Dutra: az egykori hazai fejlesztésű traktor

Forrás: mezogeparchivum.hu
Nyomtat
 
hirdetés
A nagy múltú Hofherr-Schranz-Clayton-Shuttleworth Gépgyári Művek Rt. kispesti gyárát 1948-ban államosították és 1950-re épült újjá, amely azután a Vörös Csillag Traktorgyár nevet kapta. Akkoriban nagy szükség volt szállítógépekre, ezért a dömperek gyártása került előtérbe.

Az igénytelenebb hazai dömperekbe 4 hengeres DT 413-as típusú Csepel motort építettek be. A bolygóműves lehajtás, a független kerékfelfüggesztés az akkori modern technológia megoldásai voltak. A Dutra márkanév első szótagja a "dumper" szóból jön, a második tag pedig a 'traktor' szó első három betűjéből.

A korai dömperek továbbfejlesztett változata a G-116 volt, amely 6 hengeres Csepel motorral készült, és 10 tonna teherbírású volt.

Az 50-es években kifejezetten nehéz talajművelési munkák elvégzésére hozták létre a GS-35-L típusú traktort. A fejlesztésekre nagy gondot fordítottak, így született meg a Csepel Autógyár D-413 dízelmotorjával hajtott DR-50 jelű traktor. Az újabb, korszerűbb traktorok gyártása akkoriban akadályokba ütközött, így szovjet, csehszlovák és román traktorokat kezdtek el importálni az országba. A hazai traktorgyár egy ideig a GS-35 traktorok gyártása mellett lánctalpas traktorokat gyártott orosz mintára, magyar gyártmányú 4 hengeres motorral DT-413 néven, majd később a lánctalpas típust tovább fejlesztették, és megjelent DL70 jelzéssel az új lánctalpas teljesen magyar fejlesztésű traktor.

Ahogy nőtt az igény a 25 lóerős dízel traktorok iránt, úgy fektettek egyre több energiát a fejlesztésekbe, és létrehozták az U-28 traktorcsaládot, amely UA, UB, UC, UD jelzésekkel került forgalomba. Ezeknek a motorjuk azonos volt, a típusjelölések a nagyobb hasmagasságra, állítható nyomtávra, mellső ikerkerekes megoldásra, a rugózott mellső hídra vonatkoztak.

960-tól kezdődően a prototípusok már nagyon hamar sorozatgyártásra kerültek. Elkészítették az univerzális Dutra-3500 (Frak-B1) rakodógépet.

Kevésbé exportra, inkább a magyar igények kielégítésére készült a Dutra-4400/ UE-50 típus, amelyet Csepel 4 hengeres diesel motor hajtott, és teljesen új szögletes motorháztetője volt. A vezetőfülkéje a D-4K traktorokról jól ismert fülke volt, amelyet időközben az UE-28 típus is megkapott.

1968-ban bemutatták a Dutra-Steyr 110 magyar-osztrák együttműködésben készült traktort, amelyet Steyr gyártmányú, hathengeres motor hajtott.

A 70-es évek traktorgyártásának legmodernebb fejlesztései közé tartozott a Dutra 1000-es, 1100-as és 1300-as széria, amelynek sorozatgyártása azonban a magas előállítási költségek miatt nem indult meg.

1973-tól a pártvezetés úgy döntött, hogy az állami tulajdonú vállalatot a Rába Magyar Vagon és Gépgyárhoz Csatolják, és a gyártásban maradt Dutra traktor típusok előállítását 1975-ben befejezik.Dutra UE 28


Dutra D4K

Diavetítő

Kapcsolat:         

   Webcím:            www.keletiblokk.mlap.hu
Szerkesztő:      Dezső József (Jocivan)
Email.:                dezsojoci@freemail.hu