Oldalmenü
Szavazás
Melyik a kedvenc autó gyártód?
Amerika
Európa
Japán
Korea
KGST

Latvia RAF

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 
 
 

A Rigai Autóbuszgyár, rövidítve RAF (lettül: Rīgas Autobusu Fabrika; oroszul: РАФ – Рижская автобусная фабрика / Rizsszkaja avtobusznaja fabrika) a Szovjetunióban, illetve Lettországban 19491998 között működött mikrobuszokat gyártó vállalat volt.

 

Története 

Az autóbusz karosszériákat készítő gyárat 1949-ben hozták létre a 2. sz. Rigai Autójavító Üzem (RARZ) bázisán. 1955-ben kapta a Rigai Kísérleti Autóbuszgyár nevet, majd később a Rigai Autóbuszgyár elnevezést. Gyártmányaira a RAF típusjelzést és sorozatszámot használta.

RAF–977 Latvija mikrobusz

1953-tól 1955-ig a GAZ–51 tehergépkocsi alvázára épített GZA–651 autóbuszt gyártották RAF–651 jelzéssel. Első saját gyártmánya az 1955–1958 között a szintén a GAZ–51 tehergépkocsi alvázára épülő (annak motorját és erőátviteli berendezéseit használó) 22 személyes RAF–251 típusú autóbusz volt.

1957-re készült el a gyár RAF–10 Fesztyival típusú mikrobusza, mely a moszkvai ifjúsági és diákfesztivál tiszteletére kapta a Fesztyival nevet. A mikrobusz a VW Transporter első szériájának konstrukcióján alapult. Kevés készült belőle. 1958. november 20-án kezdték el a sorozatgyártást, de a következő évben beszüntették.

A gyár első, nagy sorozatban gyártott modellje a GAZ–21 Volga személygépkocsi motorjával felszerelt RAF–977 Latvija mikrobusz volt. Már 1958-ban készült belőle előszéria, de a tömeggyártás csak 1959-ben indult el. Modernizált változata a RAF–977D volt. A járműből többféle változatot is kialakítottak. Zárt áruszállító, vegyes rendeltetésű (áru és személyszállító), valamint speciális rendeltetésű (pl. mentőgépkocsi) változatait is gyártották. Az egy tonna teherbírású RAF–977K áruszállító változat a modernizált RAF–977D-n alapult. A Rigai Autóbuszgyár korlátozott gyártási kapacitása miatt nem tudta kielégíteni a típus iránti keresletet, ezért a mikrobusz gyártását a nagyobb termelési kapacitással rendelkező, 1966-tól működő Jereváni Autógyárban is elkezdték (JerAZ–762 jelzéssel).

RAF–2203 Latvija mikrobusz

A RAF gyártási kapacitásának növelésére 1979-re a Riga közelében fekvő Jelgavában új, évi 17 ezer jármű előállítására alkalmas összeszerelő üzemet létesítettek. A jelgavai üzemben kezdték el a 11 személyes, a GAZ–24 Volga motorjával szerelt RAF–2203 Latvija mikrobuszok gyártását. Az előd típushoz hasonlóan, a RAF–2203-nak is többféle változatát fejlesztették ki, a típust a Szovjetunióban elterjedten alkalmazták iránytaxiként (marsrutka). A finn Tamra cég pl. a mikrobusz bázisán egy mentőgépkocsit alakított ki.

Az 1990-es évek elejére a RAF–2203 Latvija teljesen elavult. A modellválaszték megújítására több terv is született. A RAF M1 Roksana fantázianevű modellt a nagy-britanniai IAD formatervező cég közreműködésével tervezték. Az elképzelés azonban nem valósult meg, a járműnek csak a makettjei készültek el. Hasonló sorsra jutott a RAF M2 Stils nevű modell is.

Az 1990-es évek elejétől a gyár termelése folyamatosan csökkent. Az elavult modellek nem voltak versenyképesek, a Szovjetunió felbomlásával elvesztek a cég hagyományos piacai és felbomlottak az egykori beszállítói kapcsolatok is. Az egyre nehezebb helyzetbe került Rigai Autóbuszgyár 1997-ben beszüntette a termelést, a vállalatot pedig egy évvel később, 1998-ban felszámolták. Utolsó gyártott modellje a RAF–2203 13 személyes változata, a RAF–22039 volt. Az 120 ezer m²-es gyártóbázis megmaradt, többször napvilágot láttak olyan hírek, hogy egy külföldi cég újraindítaná a termelést. 2002-ban pl. a Jereváni Autógyár részéről merült fel érdeklődés a RAF iránt. A vállalat felszámolását túlélő egyetlen része a RAF-Avia légitársaság.

Forrás: wikipedia

Diavetítő

Kapcsolat:         

   Webcím:            www.keletiblokk.mlap.hu
Szerkesztő:      Dezső József (Jocivan)
Email.:                dezsojoci@freemail.hu