Oldalmenü
Szavazás
Melyik a kedvenc autó gyártód?
Amerika
Európa
Japán
Korea
KGST

A kis Polski története

Az olasz FIAT az 1960-as években kezdte gyártani a Fiat 500 kis-kocsit, ami óriási sikert aratott. 1972-ben újra piacra dobta a Fiat 500-at Fiat 126 néven. A korszerűtlen nyugat-európai gyárakat keletre exportálták és egy ilyen alakalom keretében vásárolta meg a lengyel Fabricia Samochody Motori a Fiat 126 gyártási licencet. Eleinte csak összeszerelték, majd kiépítették a teljes alkatrészgyártást. Az első kis Polski 1973-ban készült és indult hódító útjára.

A kis Polski története+VIDEÓ

A kis Polski


A szocialista országok legkisebb kategóriájú személykocsija hosszú időn át a Trabant volt. Tekintve, hogy a kis-kocsik iránti kereslet nem csökkent, a lengyelek megegyeztek a Fiat gyárral, és átvették a 126-os típusú autócska gyártását. Az első mini autók 1973-ban jelentek meg a szakemberek előtt, a nagyközönség még ugyanabban az évben a poznani vásáron ismerhette meg őket. A Fiat gyárnak ez a típusa váltotta fel a régebbi, jól bevált 500-as kis-kocsikat. A Steyr-Daimler-Puch Művek is átvette és gyártotta Steyr Puch néven. A 126-os új vonalú karosszériát kapott, azonban szerkezeti felépítésében hasonlít az 500-ashoz. A Polski 126 p farmotoros, 23 lóerős autóban négy személy fér el, s akár száz kiló méteres sebességgel is autózhatnak vele. A nyilvános bemutatása utáni évben, 1974-ben indult meg a sorozatgyártása. A kis Polski egyre nagyobb számban fut Lengyelországban, de már több külföldi piacra is eljutott. Mérete, fürgesége és kicsi fogyasztása miatt nagy keresletnek örvend.

Kis Polski - a szocialista ipar csodája


A mai korosztály által ismert változat 1985-ben készült el és nyugati exportra is készült belőle néhány darab. Magyarországra egyébként 1992-ben érkezett a kis Polski hivatalos import keretében. A kis Polski-ból összesen 4.671.586 darab hagyta el a futószalagokat és ezek fele Lengyelországban került értékesítésre. . Közép- és Kelet-Európában a Trabantot is megelőzve a legnépszerűbb kis-autó volt a Polski Fiat 126. A szocialista ipar csodája és egy legendás autó gyártása szűnt meg 2000. szeptember 22-én, miután Lengyelországban leállították a kis Polski gyártását. Jó hír a tulajdonosoknak, hogy a kocsihoz 2010-ig készül alkatrész.                                                                                                                                                                                                   Forrás:www.kvizkaszino.hu
Polski Fiat 126 P (1972)


Polski 126 P 650 E 

Diavetítő

Kapcsolat:         

   Webcím:            www.keletiblokk.mlap.hu
Szerkesztő:      Dezső József (Jocivan)
Email.:                dezsojoci@freemail.hu