Oldalmenü
Szavazás
Melyik a kedvenc autó gyártód?
Amerika
Európa
Japán
Korea
KGST

A kétüteműek 2020-ig kaphatnak zöldkártyát

 

Újabb haladékot kaptak a kétütemű motorral ellátott gépkocsik: a katalizátor nélküli autókra 2020-ig kaphatnak zöldkártyát a tulajdonosok.


A Magyar Közlöny hétfői száma beszámol arról, hogy a legfeljebb 5 személy szállítására alkalmas kétütemű motorral ellátott gépkocsi az időszakos felülvizsgálatok során 2020-ig katalizátor nélkül megkaphatja a zöldkártyát, amennyiben a motorjának alapvető paraméterei teljesítik a gyári adatokat.


Nagyon várták már a rendeletet a kétütemű autók tulajdonosai. A gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatáról 2002-ben született alaprendelet szerint 2008. január 1-től csak katalizátorral kaphatnak zöld kártyát ezek az autók.

2007-ben arról számolt be a Trabant-Wartburg Klub, hogy 2012-ig meghosszabbították a "türelmi időt", ha a tulajdonos 2004 júliusa előtt már birtokolta a járművét. Év eleje óta egyezkednek az érintett tárcák, hogy mennyi türelmi időt kapjanak még a katalizátor nélküli működésre. A kiszivárgott információk szerint 3-5 év között szóltak a javaslatok, ehhez képest meglepetés a 2020. december 31-ig tartó határidő.

A követelmény annyi a kétütemű kocsik motorjaival szemben, hogy azok alapelőgyújtása, zárás szöge és alapjárati fordulatszáma feleljen meg a gyári értéknek. Amennyiben ez megvalósul, úgy a kocsi szénhidrogén kibocsátást teljesítettnek kell tekinteni - mondja ki a rendelet.

Még mehetnek...

http://gsonline.hu/portal/userfiles/image/110-trabant.jpg

Wartburg 353W De Luxe

http://trainmodeller.freeblog.hu/files/20070217/barkas.jpg

Forrás: www.kisalfold.hu

Diavetítő

Kapcsolat:         

   Webcím:            www.keletiblokk.mlap.hu
Szerkesztő:      Dezső József (Jocivan)
Email.:                dezsojoci@freemail.hu